Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

Çorum İli, Hitit Uygarlığı’nın araştırılmasında hep odak noktası olmuştur. Bu bakımdan, kongrelerin Uluslararası boyutta olması ve Çorum’da yapılması düşünülmüştür. Çorum Kenti’nin çok fazla sayıdaki bilim adamına ev sahipliği yapma konusundaki potansiyeli ve istekliliği kongre hazırlayanları çok yüreklendirmiştir. 

Uluslararası Hititoloji Kongreleri dünyada ilk defa Çorum Kenti’nin ev sahipliğini yaptığı ve her yönüyle desteklediği 1990 yılında başlamıştır. Ord. Prof. Dr. Sedat ALP’ in başkanlığında, 19–21 Temmuz 1990 tarihlerinde yapılan bu Kongre’ de yerli ve yabancı olmak üzere 25 bildiri sunulmuştur. Başarılı geçen bu ilk kongrenin en önemli misyonu ve sonucu, bu kongrenin periyodik bir şekilde devam etmesine karar verilmesi olmuştur.  

Hititoloji Kongrelerinin üç yılda bir yapılmasına karar verilmiştir. Çok önemli bir husus ise, bu kongrelerin geleneksel olarak üç yılda bir Çorum’ da, üç yılda bir ise yurt dışında toplanması kararının alınmasıdır.  

Hititoloji Kongrelerinin dili Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca’dır. İlk defa bir Uluslararası kongrede ‘’Türkçe’’ kongre dili olarak kabul edilmiştir. 


I. Uluslararası Hititoloji Kongresi 28 Haziran–2 Temmuz 1993’ te İtalya’da Pavia Şehrinde, Prof. Dr. Onofrio CARRUBA’ nın başkanlığında yapılmıştır. Bu kongrede 54 bildiri sunulmuştur. 

III. Uluslararası Hititoloji Kongresi Türkiye´de Çorum şehrinde Ord. Prof. Dr. Sedat ALP’ in başkanlığında 16-22 Eylül 1996 tarihleri arasında toplanmıştır. Bu kongrede ise 79 bildiri sunulmuştur. 

IV. Uluslararası Hititoloji Kongresi 4–8 Ekim 1999 tarihlerinde Almanya’ da Würzburg şehrinde Prof. Dr. Gernot WILHELM’in başkanlığında toplanmıştır. Bu kongrede 82 bildiri sunulmuştur. 

V. Uluslararası Hititoloji Kongresi Türkiye´de Çorum şehrinde Ord. Prof. Dr. Sedat ALP’in başkanlığında 2–8 Eylül 2002 tarihlerinde toplanmış ve 99 bildiri sunulmuştur.  

VI. Uluslararası Hititoloji Kongresi İtalya’da Roma şehrinde Prof. Dr. Alfonso ARCHI başkanlığında 5–9 Eylül 2005 tarihlerinde toplanmıştır. Bu toplantıda 93 bildiri sunulmuştur. 

VII. Uluslararası Hititoloji Kongresi Türkiye’de Çorum şehrinde Prof. Dr. Aygül SÜEL başkanlığında 25–31 Ağustos 2008 tarihlerinde toplanmıştır. Bu toplantıda toplam 121 bildiri sunulmuştur.

VIII. Uluslararası Hititoloji Kongresi Polonya´da, Varşova şehrinde, Prof.  Dr. Piotr TARACHA başkanlığında 05-09 Eylül 2011 tarihlerinde toplanmıştır. Toplantıda toplamda 101 bildiri bilim dünyasına sunulmuştur. 

IX. Uluslararası Hititoloji Kongresi Türkiye’de Çorum şehrinde, Prof.  Dr. Aygül SÜEL başkanlığında 01-07 Eylül 2014 tarihlerinde toplanmıştır. Toplantıda toplamda 121 bildiri bilim dünyasına sunulmuştur. 

X. Uluslararası Hititoloji Kongresi Amerika Birleşik Devletleri’nde, Chicago şehrinde, Prof.  Dr. Van den HOUT başkanlığında 28 Ağustos -01 Eylül 2017 tarihlerinde toplanmıştır. Toplantıda toplamda 83 bildiri bilim dünyasına sunulmuştur. 


Hititoloji Kongreleri, Hitit kültürü ve tarihini aydınlatacak olan çok değerli çalışmaların sunulduğu, tartışıldığı ve harmanlandığı toplantılardır. Bu bağlamda dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen bilim insanlarının birbirini tanıma imkânı bulduğu bir ortam olması bakımından da son derece önemlidir.  

Hititoloji Kongrelerinin amacı, sunulan orijinal bildirilerle, Eski Anadolu Dilleri ve Kültürleri araştırmalarına katkıda bulunmaktadır. Tartışılan dil, tarih ve arkeoloji ile ilgili konular Hitit kültürü ve tarihinin yanı sıra Anadolu Tarihine de yepyeni boyutlar kazandırmaktadır.  

Sunulan bildirilerin basılarak bir kitap haline gelmesi kongrelerin kalıcı olmasını sağlaması bakımından çok önemli ve gereklidir. Bugüne kadar yapılan kongrelerin bildiri kitapları basılmış ve bilim dünyasında yerini almıştır. 

Hititoloji Kongreleri, Anadolu’da kurulmuş olan Hitit Uygarlığının dünya bilim platformunda layık olduğu yeri bulmasını sağlamış ve Çorum İli de buna önderlik etmiştir. Bugüne kadar Çorum’ da toplanan I., III., V., VII. ve IX. Uluslararası Hititoloji Kongrelerini Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi ve tüm kurum ve kuruluşlar ile Çorum Kenti maddi ve manevi yönden desteklemiştir. 

Ayrıca, 2008 ve 2014 yıllarında kongreler Hitit Üniversitesi'nin bünyesi altında gerçekleştirilmiştir. Her kongre, kendinden önceki kongreden aldığı bilim ve kültür mirasını, daha fazla katkılarda bulunarak bir sonraki kongreye iletme görevini üstlenmiştir.

XI. Uluslararası Hititoloji Kongresi'nin 13-19 Aralık 2021 tarihleri arasında Hitit Üniverisitesi bünyesinde çevrimiçi yapılacaktır. Kongrede, 13 ülkeden (Türkiye, ABD, Almanya, Çin, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Japonya, Polonya ve Rusya) 93 katılımcının katıldığı toplamda 79 tebliğ sunulacaktır.


İLETİŞİM

Adres: Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, İkbalkent Kampüsü, Ulukavak Mah. Çiftlik Çayırı Cad. No: 45 Çorum

Telefon: 0364 227 70 00

Eposta: hititkongresi2020@hitit.edu.tr


İletişim: 0364 227 70 00
hititkongresi2020@hitit.edu.tr